Bedre i farger, mon tro?
Space Race

Originally uploaded by 57005

Når det gjelder fotografi er jeg egentlig litt gammeldags. Hva som egentlig teller er god kvalitet film, og da mener jeg selvsagt svart og hvitt. Fargefilm falmer og fargene forandrer seg med tiden. Og bildene er altfor grelle uansett.
Men svart og hvit film består bare av sølv og vel, film, og den holder seg bra så lenge den er skikkelig fremkalt. Noe som forøvrig er litt av en kunst og noe jeg ikke noensinne mestret helt.

Men nå er det jo så mye enklere og ryddigere å bruke digitalt, for ikke å snakke om billig. Og det er jo bra.
Men for å ta meg selv alvorlig synes jeg fremdeles at fargene må vekk, og at bildene må være teknisk bra. Ikke at dette er et virkelig bra bilde, men måken er iallefall i fokus og komposisjonen har ikke noen ekstra elementer som roter til.
Og selv om enkelte nok mener det ville vært bedre i farge, så er jeg ikke enig. Fargene var nemlig ikke bra. Ettersom det var en delvis overskyet sommerdag er bildet blått og cyan med lite andre farger. Selv de røde stripene på flagget er litt blålige. Nebbet til måken er ikke skikkelig orange som det skal være.
Så enten er det bare ikke et særlig bra bilde, eller så er det ganske enkelt bedre i svart og hvitt.
Som omtrent alt annet, etter min mening!

Reklamer

8 kommentarer på “Bedre i farger, mon tro?

 1. Svart-hvitt er bra, jeg er veldig glad i å bruke det selv. Kommer litt an på hva slags bilde, men det gir en helt annen stemning enn fargebilder gjør. I perioder har jeg vært veldig sepia, men det begynner jeg å bli litt lei.

  Bildet ditt er fint! Jeg har vært og smugkikket litt på Flickr-siden din og er imponert!

 2. Ja, stemningen blir litt annerledes med farger, men jeg synes billedkvaliteten generelt er bedre i svart og hvitt. Sepia og andre monokrome varianter kan også være kult, men jeg like tonene man får med godt gammeldags sølv best.

  Men jeg vet ikke om Flickr-siden min er mye å bli imponert over. Jeg er ikke akkurat SÅ flink!

 3. Jeg liker svart-hvitt bilder, men det kommer an på bildet. Om fargene ikke er bra på et bilde jeg tar er det ikke verre enn at jeg fikser dem i photoshop. Spesielt viktig når bildene er tatt med det billige lommekameraet mitt….

 4. Tja, hvis fargene ikke er bra går det ikke alltid så bra å fikse dem i Photoshop, selv om det kan rette på mange synder.
  Men generelt synes jeg ikke at å konvertere til svart og hvitt er universalløsningen på dårlig farge, selv om det virker en gang i blant.

 5. Ihvertfall så lenge man ikke bare bruker «desaturate» for å konvertere til s/h. Har hørt mye bra om Alien Skin Exposure 2 hvor man kan emulere diverse typer film (inkl pushing). Uansett er det vel umulig å få til samme farger som Velvia på en LCD-skjerm.

  Ellers synes jeg mange av bildene dine er flotte jeg. Noe imot om jeg legger deg til som kontakt på Flickr?

 6. Nei, desaturate virker ikke alltid, og konversjon til s/h virker ikke alltid. Man må prøve seg fram litt.
  Jeg har ikke brukt Alien Skin Exposure, men det høres interessant ut. Man kan sikkert få til farger som Velivia på skjerm, men neppe ved første forsøk. Eller kanskje nettopp ved første forsøk. Jeg har ofte fått til ting ved første forsøk, og så kan jeg aldri få dem til igjen. Utrolig irriterende!

  Og joda, du kan legge meg til som kontakt på Flickr. Jeg er ikke SÅ sjenert!

 7. Som jo mange har påpekt finnes det ingen «korrekt» måte å konvertere et bilde fra RGB til s/h. Selv om fargesynet varierer hele tiden (forsøk å overnatte i et gult telt og verden vil være rosa neste morgen) vil normalt grønt være sterkest tett etterfulgt av rødt, mens blått er langt svakere. Desaturate vekter derimot alle channels likt, slik at fargekontraster ofte blir blassere og blå himmel alt for lys. I CS3 har man jo presets som simulerer fargefiltre, men tidligere har jeg pleid å bruke channel mixer for å finne hvilken kombinasjon som passer best. Som kjent er det jo vanlig å bruke orange filtre på dameportretter siden det gir pen og glatt hud (!), mens blått filter på herrer bringer fram Clint Eastwood-rynker og Don Johnson-skjegg.

  Ellers er det bra du ikke er sjenert, men det samme gjelder kanskje ikke frøken «just_marina» som jeg nettopp holdt på å legge til ved en inkurie.

 8. Nei, det er ingen «korrekt» måte å gjøre noe på, men ganske mange måter som virker på ulike vis. På enkelte bilder virker desaturate ganske bra, men i CS3 bruker jeg vanligvis svart/hvitt settingen fordi den lar meg justere hvor mørk hver farge skal være. I tidligere versjoner var dette litt vanskelig, som du sier kunne man bruke channel mixer, men det var ikke like enkelt.

  Jeg visste forøvrig ikke at menn fremdeles vil se ut som Don Johnson! Selv kan jeg knapt huske hva han så (ser?) ut som, men jeg synes å ha hørt han hadde hockey-hår…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s