Aftenposten setter ny rekord i overdrivelse?

Jeg leser ikke så mange aviser så jeg kan ikke være sikker, men når Aftenposten påstår at «Ubåtene som kolliderte, kunne sprengt Hiroshima 2496 ganger» kan jeg ikke la være å føle at en eller annen grense ble sprengt og at dette er ny rekord i ett eller annet tabloidsk.

For det første er de helt på vidda når det gjelder fakta. At ubåtene hadde tilsammen 32 torpedoer med tilsammen omtrent 100 atom-stridshoder betyr ikke at de var klare for å fyre av så mye som en fis, og torpedoer går ikke akkurat av bare man ser stygt på dem. De må først armeres, noe som ikke er en enkel prosess og det skjer iallefall ikke automatisk bare fordi ubåten tilfeldigvis bulker en annen ubåt ute i dammen.
Aftenpostens journalister er neppe klare over dette, men US Air Force har faktisk «mistet» atombomber fra bombefly i stor høyde, og ingen av dem gikk av. Dette var altså bomber som falt minst 40,000 fot og traff bakken (og i ett tilfelle, en låve i South Caroline), og ikke bare eksploderte de ikke; de radioaktive materialene i dem lekket ikke ut.
Atomvåpen er faktisk ikke særlig farlige med mindre noen er dumme nok til å bruke dem med vilje.

Så var det panikk-faktoren, da. Å påstå at rundtom 100 atom-stridshoder kunne gått av ute i Atlanteren er ikke akkurat beroligende for nervøse mennesker, og det hjelper ikke at det ikke finnes snev av sannhet i påstanden. Hvis man vil få folk til å tro at store katastrofer kan skje når som helst og hvor som helst er det ingenting som å innbille dem at 2496 Hiroshima-bomber kan gå av når som helst og bortimot hvor som helst.
«Scaremongering» kalles dette på amerikansk, og det er slett ikke et pent ord.

Til slutt var det farene de ikke inkluderte i artikkelen. Ikke så veldig sexy kanskje, men hadde kollisjonen mellom de to atom-ubåtene vært riktig stygg ville det vært en reell fare for at radioaktive materialer kunne lekket ut midt ute i Atlanteren. Ikke noen stor fare, men for en avis som vil skvise det meste ut av den minste hendelse kunne dette vært verdt noe. Men altså, Aftenposten valgte å gå for spektakulære, spekulative, og uriktige påstander istedet for å spekulere om hva som virkelig kunne skjedd i verste tilfelle. Sensasjon er viktigere enn saklighet, som vanlig.

Jeg er grundig uimponert.

Reklamer

12 kommentarer på “Aftenposten setter ny rekord i overdrivelse?

 1. Nå var det 32 interkontinentale atomrakettene og ikke torpedoer da ……. det er stor forskjell der….

  For det er jo snakk om missilubåter, selv om de har torpedoer ombord også.

  MEN poenget ditt har du jo helt rett i og jeg er fult ut enig der.

 2. Erlend: Huff, DET er skremmende, det!
  Morten Pedersen: Ja, interkontinentale atomraketter, ikke torpedoer. Ikke at jeg tror mange journalister vet forskjellen, men oversettelsesprogrammet i hjernen min feilet visst litt der.
  Men det betyr bare enda mer komplisert armering, og ikke noen større fare for at de bare går av på måfå.

 3. Marina, du har urovekkende god greie på atombomber og -ubåter.

  O_o

  – Don’t let Uncle Sam know, sier jeg bare!

  *jaggu heldig for deg du ikke er araber!*

 4. Tja, det er vel nettopp problemet med en god realfagsutdannelse? Man vet altfor mye om ting som skremmer driten av «normale» mennesker.
  Men atombomber er ikke særlig kompliserte, altså. Man kan bygge en på kjøkkenet med ganske enkle redskaper hvis man bare har de riktige materialene.
  Interkontinentale raketter, derimot, er ganske kompliserte greier.

 5. Jeg reagerte også litt på den voldsomme overskriften når jeg leste den saken. Bra det er noen som tar seg bryet med å kommentere på det også. 🙂

 6. Anders: Det var faktisk en god del reaksjoner på overskrifter av den typen rundt om i verden, og mange tok seg bryet med å kommentere, men diverse aviser fortsatte likevel med skremselspropagandaen.
  Det er vel for mye å forvente at Aftenposten tar kontakt med noen som har litt peiling før de setter i gang med diktingen?
  Undre: Nei, hvis noen påstår sånt er man bare nødt til å tvile! Hvorfor si det hvis det er sant?

 7. Jøss… nå lærte jeg jo en hel masse sånn rett før leggetid. Dette var interessant og betryggende. 🙂 At avisene overdriver er ikke noe nytt, men Aftenposten satte trolig ny rekord her. 😉

 8. Bra at man kan opplyse befolkningen litt om dette interessante emnet!
  Og jeg tror nok Aftenposten satte ny rekord, ja. Men de slår den nok snart, skal vi se.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s