Hvordan gå fra null til skrull på under tre dager:

Start med noe uskyldig, som å kjøpe ny, større harddisk til laptoppen. 250 GB er sikkert nok for hvemsomhelst, men SuperMarina er ikke hvemsomhelst.

Det hjelper om du samtidig må gå gjennom et digert dokument på jobben, og har bestemt deg for å gjøre dette hjemme fordi du har en større skjerm der som ikke gir deg hodepine som den knøttlille skjermen på jobben gjør.

Bestem deg for at den enkleste måten å flytte alle nødvendige filer og applikasjoner til den nye disken er å kopiere den gamle. Hvis du vil være ærlig er det greitt å innrømme at du ikke aner hvor installasjonsfilene eller diskene befinner seg, langt mindre registrasjonsnummrene.

Hvis du vil være skikkelig ærlig kan du innrømme at du ikke har installasjonsfiler, disker og registrasjonsnummere for alle applikasjonene.

Her kan jeg nevne at hvis laptoppen man ønsker å oppgradere er en MacBook Pro, kopierer man den interne harddisken ved å starte datamaskinen enten fra OSX-disken eller fra en bootable DVD med en eller annen disk-utility som Drive Genius på, med den nye disken tilkoblet via USB eller FireWire.

Stikk disken med kopi-programmet på inn i DVD-stasjonen. Når datamaskinen nekter å boote fra disken bestem deg for at det er disken som er ødelagt. IKKE DVD-stasjonen.
Ignorer det faktum at datamaskinen ofte nekter å spille av DVD-filmer. Det er jo mulig den ikke liker filmvalgene dine!

Last ned programmet fra internett igjen. Det tar jo bare en times tid.

Oppdag at du ikke har en eneste DVD-R i huset. Innse at du trenger en for å kunne lage en ny boot-disk.

Trask ned til Best Buy (eller annen butikk som iblant selger sånt) like før stengetid for å kjøpe noen disker. Det hjelper hvis Best Buy bare har dem i 50-pakninger. Eller single.
Kjøp single disker. Bestem deg for at to er nok. Gå hjem og føkk opp DVD-brenningen. TO ganger! Dette er viktig.

Klag din nød til vennen som ringer deg for å be deg med på kino. En ordentlig venn vil da øyeblikkelig hoppe i bilen med en pakke DVD-er under armen og komme til unnsetning litt raskere enn fartsgrensene tillater. Iallefall hvis du har en venn som Stjernemannen.

Det hjelper utrolig hvis din venn er en programvareingeniør som vet veldig mye om datamaskiner, men omtrent ingenting om kopiering av harddisker eller DVD-brenning. Det finnes få ting som er så galskapsfremmende som to programvareingeniører som rotter seg sammen og krangler med et stk. maskinvare.

Blåhold på at uansett hva som feiler, er det ikke noe galt med DVD-stasjonen på laptoppen. Itte på vilkår!

Når du endelig får brent en DVD som laptoppen godtar, start kopieringen. Det kommer til å ta flere timer, så du kan likesågodt gå på kino.

Når du kommer hjem igjen, har kopieringen selvsagt feilet.

Programvaren begrunner det med at det er noe galt med en av harddiskene. Godta denne forklaringen og kjør ethvert reparasjons- og verifiseringsprogram på disken. Legg merke til at de alle sier begge diskene er i god stand.

Start laptoppen om igjen fra harddisken. Kjør ethvert reparasjons- og verifiseringsprogram som kan kjøre fra harddisken.

For å skynde på galskapen, kjør defrag. Legg merke til at på en Mac må man gjøre dette fra en bootdisk, ettersom det ikke finnes noen innebygget defragmentasjonsfunksjon. Når defrag feiler, skyld på Drive Genius eller harddisken. Ikke engang tenk på at Drive Genius kanskje kjører fra en dårlig DVD-stasjon.

Gjør alt om igjen. Når det feiler, skyld på Apple, Prosoft, Hitachi, Seagate, Julenissen, hvemsomhelst, hvasomhelst. Bare ikke den sabla defektive DVD-stasjonen.

Prøv diverse andre ting man ofte gjør for å få orden på harddisker; repair permissions, fsck…

Det hjelper forøvrig om du samtidig spiser en hel pakke vaniljekjeks.

Etter å ikke ha sovet skikkelig på tre netter (og dager) på grunn av harddiskoppgraderingen uten å utrette en døyt, kan du trygt gå fra vettet.

Hvis du har noe igjen, da.

Nå, som du er fullstendig rablende gal kan du godt innse at problemet er DVD-stasjonen. At en ny koster $150 hjelper ikke på forstanden, akkurat. Ikke noe mer enn det hjelper på økonomien.

Samtidig kan du innse at du har ikke så mye som åpnet det digre dokumentet fra jobben. Og at møtet der du er nødt til å ha en mening om det og kjenne iallefall deler av innholdet er klokka ni i morgen.

Reklamer

12 kommentarer på “Hvordan gå fra null til skrull på under tre dager:

    • Joda, etter at jeg hadde skiftet ut både DVD-stasjon og harddisk, og skaffet meg en ny Snow Leopard DVD, var alt i orden. Mer eller mindre.

      Men det forandrer ikke min klokketro på at den virkelige hensikten med datamaskiner er å drive oss til vanvidd, altså!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s