Likestilling for nerder

Den internasjonale kvinnedgen har kommet og gått, og så langt har jeg ikke skrevet noe som helst om feminisme.

Ettersom masse intellektuelle mennesker har skrevet så mye om dette temaet blir det litt vanskelig å konkurrere, men det er noe jeg gjerne ville ha sagt. Nemlig at det er oss nerder som har kommet lengst i likestillingen. Og at dette ikke skyldes at vi er så forbaska smarte og flinke med matematikk og elektronikk og sånt; tvert imot skyldes det at vi er ganske dumme når det gjelder regler som ikke har noe med matematikk eller fysikk eller noe sånt å gjøre, og at vi mangler sosiale ferdigheter.

Nettopp fordi vi ikke greier å fatte reglene samfunnet har lagt ned for hvordan man skal oppføre seg, fatter vi heller ikke at disse reglene er forskjellige for kvinner og menn. Vi vet det er sånn, rent teoretisk, men vi greier bare ikke å skjønne reglene, eller hvorfor de trengs. La gå vi kan bruke flere timer dagen på å diskutere fordelene og ulempene ved SuSe, Redhat, eller Ubuntu, for ikke snakke om hva som er den Eneste Saliggjørende Spillkonsollen, men vi kommer aldri til å sløse bort tid på å diskutere om kvinner bør holde seg hjemme. Nå som bærbare datamaskiner er så bra og rimelige er det nemlig helt avlegs.

Når det gjelder ting som ikke har med sex å gjøre er det litt vanskelig for nerder å se at kvinner og menn er så forskjellige. Det skyldes tildels at vi heller ikke har fått med oss reglene om hvordan man skal kle seg, og ofte ender opp iført olabukser og t-skjorter uansett kjønn. Jeg har mer enn en gang påstått at alt annet er drag, og det holder jeg meg til. Moteklær er altfor dyre uansett; det ville gått utover dingsebudsjettet mitt. Og alt dillet og dallet produserer altfor mye statisk elektrisitet.

Men vi nerder er kanskje ikke de flinkeste feministene. Dette skyldes selvsagt manglende sosiale ferdigheter. Det er ikke enkelt å forklare til andre mennesker at kvinner og menn fortjener like rettigheter når man ikke engang kan forklare til sin nærmeste familie hva som er så vidunderlig med nanoteknologi eller måneformørkelser. Og kvinnekamp krever gjerne at man organiserer seg og går på møter og sånt. Det krever at man er organisert og holder orden på tiden, noe nerder ikke helt har grepet på. Vi kan kanskje organisere våre samlinger av kamerautstyr eller Star Wars figurer, men tid og sånt er vi ikke så flinke med. Ikke med mindre det er i et dataprogram.
Og vi hater møter. Bare hater dem.

Men nerder trenger feminisme, og vi trenger likestillingskamp, for selv om vi gir katta i alle de unyttige og ulogiske reglene om hvordan menn og kvinner skal være, er vi omgitt av direktører, managere og slikt som er veldig flinke med sånt. Og de vil at vi skal bli som dem. At vi skal kle oss som dem og gå til møter og fylle ut skjemaer og ikke bruke så mange tekniske ord og uttrykk. Og de vil at vi skal kle oss og oppføre oss som menn og kvinner. Ikke bare som mennesker, og slett ikke som nerder.
Dette går selvsagt utover jobben vår. For ikke å snakke om hobbyene våre! Faktisk finnes det ingen ting nerder heller vil snakke om enn hobbyene våre, men iblant finnes det viktigere ting å diskutere.

For verden trenger nerder. Den trenger folk som er mer interessert i nanoteknologi eller mikrobiologi eller hva som befinner seg inni molekyler enn hva som er siste skrik i sko eller sosiale media. Og verden trenger folk som virkelig liker å programmere datamaskiner eller har lyst til å lage bedre musefeller.
Tross alt, noen må jo programmere bakenden til Twitter og!

Vi kan ikke alle være sånne dyktige og pliktoppfyllende manager-typer eller hippe hipstere.

Men altså, verdens nerder er under trussel fra alskens direktører og managere og andre som ikke engang kan programmere en for-loop om livet sto på spill og slett ikke vil at noen skal være «annerledes». Og når man tenker på at hvis ikke en nerd engang for lenge siden, midt i brontosaur-jakten, tenkte at dette kan gjøres annerledes, da ville vi fremdeles levd i steinalderen og ikke engang hatt lommekalkulatorer, blir det ganske skremmende.
Uten nerder går verden nemlig ikke framover.

Så det er på tide å tenke likestilling. Ikke bare likestilling mellom kvinner og menn, men likestilling mellom nerder og managere, ingeniører og direktører. Hvis de slipsbehengte får mer makt nå kommer det nemlig ikke til å gå så bra med menneskeheten.

Og skikkelig ille med nerdene.

Reklamer

7 kommentarer på “Likestilling for nerder

 1. Hurra for nerdene!! 🙂 Er kanskje litt mindre nerd enn deg (har i hvertfall ikke like mye peiling på data, og litt mer jålete), men synes hypotesen din stemmer bra. Nerdedamer går litt utenfor konvensjonene og det er deilig. Ny nerdekrok i hjemmet her ble installert i går – lykke!!

  • Ja, nerdedamer og utenfor konvensjonene er bra, men det gjenstår å overbevise sjefstypene om det. I USA er det blitt vanlig at mennesker med gode tekniske kunnskaper og evnene til å tenke «utenfor boksen» skyves tilside fordi sjefstypene synes de er for «rare» (altså nerdete) og erstattes med lite kreative typer som kler og oppfører seg mer konvensjonelt. Sjefstypene tror det gjør et bedre inntrykk på kundene og gir bedre arbeidsmiljø.
   Alt det utretter er å fremme stereotypisk tenking og hindre teknisk utvikling.

 2. Ja, i nerdeverden er det hjernen (og det som er inni) som teller, ikke kleskoden. Og kun den enklere delen av de sosiale reglene (ikke snyt deg i hånden og om du må, så vask hendene før du bruker et delt tastatur iallfall).
  Dessuten trenger man ikke å gå på møter for likestilling. Man kan spamme kommentarfelt i dertil egnede aviser. 😉 Anonymt, selvfølgelig.

  • Nerder har sosiale regler også, av den type sjefstypene ikke greier å forstå, som at man ikke dolker sine venner i ryggen, jukser eller lyver når det virkelig teller, og at man holder seg hjemme når man er skikkelig forkjølet.
   Og nei, man snyter seg ikke i hånden og bruker delt tastatur! Faktisk har nerder litt vanskelig for å dele tastatur, til tross for at de stort sett ikke er veldig egoistiske. Pussig, det der.

   Men jeg har ikke mye tro på kommentarfeltspamming for likestilling. Det blir litt som å dele ut bananer i apeburet, bare mindre sivilisert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s