Ørkenvandring for amatører

For en norsk turist på Amerika-tur kan det å overleve i USA se ut som noe helt idiotsikkert; landet er fullt av overvektige mennesker som er i dårlig form og har horrible matvaner og oppfører seg helt idiotisk men likevel lever de til de blir gamle og ser stort sett ut til å trives og ha det bra.

Og sånn er det stort sett, men det finnes unntak. Og de unntakene finner man selvsagt her ute i det Ville Vesten.

Jeg tuller ikke.

Den største faren turister utsetter seg for i Los Angeles er kanskje å bli solgt utblandet marijuana på Venice Beach (som strengt tatt IKKE er i Los Angeles uansett) men en times kjøretur utenfor byen (hvis det ikke er trafikkort) lurer det farer de fleste nordmenn ikke treffer veldig ofte.
Og da snakker jeg ikke om smale, svingete veier uten rekkverk, altså. Denslags burde nordmenn være vant til.

Hvis man tuller seg bort på landeveien i Norge og setter kursen nedover en smal og støvete grusvei er det verste man risikerer at den viser seg å være gårdsveien til en sur bonde med hagla klar. Ikke at dette er så vanlig at jeg mener det bør være en prioritet for turistguider å advare mot, akkurat!
Norske bønder er stort sett hyggelige og sannsynligheten for at de hjelper borttullede turister å finne fram dit de skal er uendelig mye større enn sannsynligheten for at de skal misbruke hagla på turister.
Som en av slekta sa: «Sånt et æ itj!»

Men ute i det Ville Vesten er sannsynligheten for at en smal og støvete vei, selv om den vises på GPS-kartet, skal føre til en bondegård, svært liten. De fleste av dem fører faktisk ikke til noe annet enn en bred og støvete ørken. Og så noen fjell, fulgt av enda en bred og støvete ørken…

Hvis man er heldig er det kaktuser der, men man bør ikke engang håpe på en bensinstasjon, en restaurant, eller noe annet som ligner på sivilisasjon med mindre man liker å bli skuffet.
Smale og støvete veier i det Ville Vesten blir heller ikke vedlikeholdt av CalTrans; faktisk blir de ikke vedlikeholdt i det hele tatt.
Og CHP patruljerer dem ikke; det overlater de til coyoter og klapperslanger.

Men det er ikke coyotene og klapperslangene man først og fremst må passe seg for. Coyoter er ganske fredelige og klapperslanger gir i det minste advarsel, og hvis man holder seg inne i en bil utgjør de ingen fare i det hele tatt.
Varmen, derimot, kan ta livet av bilen din før den sakte, men sikkert tyner livet ut av deg. Heteslag kan ta livet av en person på under en time, og man vet ofte ikke hva som skjer til det er for sent.

Og hvis du tror det bare er å ringe 911 og få hjelp, så tar du sannsynligvis feil. Mobilnettet her borte har ikke engang skikkelig dekning i Marina del Rey, så det blir litt optimistisk å tro man skal ha god dekning på et ukjent sted ute i huttiheita. Store deler av ørkenen har ingen dekning i det hele tatt, og den dårlige dekningen gjør at telefonen strever med å finne nettverk, som ofte resulterer i at batteriet dauer på rekordtid.

Man kan heller ikke stole på GPS i det Ville Vesten. Ikke utenfor byer og motorveier, iallefall. Har visst noe med stor tetthet av hemmelige militærinnstallasjoner å gjøre, men det kan jeg ikke snakke om.

Problemet med GPS-en er at den kan godt indikere at den fungerer helt fint og at du befinner deg på en vei som fører til en større vei eller en by, men i virkeligheten kan det være bare løgn og fanteri og beviser bedre enn noe annet at en GPS kan være utrolig nyttig hvis man vil tulle seg bort mer grundig enn man greier på egen hånd.

For å si det kort; å navigere i det Ville Vesten er ikke for amatører. Det er derfor de fleste Angelenos velger fly til Las Vegas…

Men ørkenstrøkene i det Ville Vesten er noen av de mest unike og fascinerende delene av USA, så jeg vil slett ikke advare mot å dra dit; tvert imot anbefaler jeg det på det sterkeste!

Hvis man bare er noenlunde godt forberedt er det overhode ikke farlig. Jeg har tross alt krysset ørkenen hele tre ganger uten kart, kompass, GPS eller mobiltelefon, i noen skikkelige møkkabiler, og jeg har overlevd og kan fortelle om det.

Jeg vil ikke anbefale møkkabiler, selvsagt. Man kan leie en pålitelig bil fra et noenlunde respektabelt bilutleiefirma i Los Angeles eller en annen by for en rimelig andel av en norsk årslønn, og selv om lokalbefolkningen ikke er klar over det, er bensin ganske rimelig her borte så man går ikke automatisk bankerott selv om man bestemmer seg for å leie bil med firehjulstrekk.
Bare et forbehold om firehjulstrekkere: De gjør deg ikke uovervinnelig, og det er fullt mulig å sette seg grundig fast i løs sand selv med fire hjul som spinner, noe amerikanske byfolk ute på tur beviser både titt og ofte. Mye lettere, har jeg mistanke om, for man kan komme seg lengre ut i løssanden med en firehjulstrekker.
Hvis man ikke har erfaring med å kjøre i Den Store Sandkassa vil jeg advare mot å prøve med mindre man har hjelp innen rekkevidde. Uten bruk av mobiltelefon, selvsagt!

Ellers må man absolutt ta med vann, og helst proviant også. Det er lurest å ta med noe som ikke tar skade av litt varme. Selv hiver jeg en kasse vann i litersflasker, en halvkasse Gatorade, og diverse snacks baki bilen når jeg skal inn i varme, tørre strøk. Da har jeg nok i tilfelle det er bilkø der ute (har aldri skjedd, men etter å ha bodd i Seattle og LA stoler man aldri mer på sånt) eller om jeg treffer noen som har glemt eller mistet forsyningene.
Og Gatorade er nesten samme farge som kjølevæsken i bilen, bare i tilfelle…

Ettersom GPS ikke er til å lite på, er det best å ta med papirkart. Man kan få kjøpt noen ganske gode hos bokhandlerne, og hvis man plutselig trenger et man ikke har finnes de også hos endel bensinstasjoner.
Og hvis man drar til eller i nærheten av Death Valley, så er det lurt å ta med den lokale turistavisen; den har et utmerket kart over hele nasjonalparken. Mange nasjonalparker deler faktisk ut gratis kart, men iblant må man betale adgangsavgift for å få dem…

En annen ting man absolutt må ta med er kamera. Landskapet der ute er ofte ganske utrolig, og uansett utrolig vakkert, og med heten og alt det der, er det lurt å ta hjem bildebevis.
Og så kan det jo hende slekt og venner gjerne vil se bildene og.

Man kan se noen ganske fantastiske landskap selv fra motorveien, men det kan være vanskelig å stoppe der man vil. I Utah er mange rasteplasser plassert på steder som er av interesse, noe jeg synes er en fin ide, men man må helst forlate motorveien en gang i blant.

Da er det lurt å huske at man ikke setter avgårde nedover en smal og støvete grusvei!
Heldigvis finnes det nok gode asfalterte veier til at man kan kjøre rundt i timesvis hver dag i flere måneder og bare se på fjellformasjoner. De fleste av dem er tilogmed noenlunde bra merket og fører til et eller annet sted som kanskje ikke er direkte sivilisert, men i det minste har en bensinstasjon og en restaurant eller to.

Uansett hvor man drar i det Ville Vesten må man regne med at det er varmt. Eller «steikvarmt» som slekta i Trøndelag sier, gjerne med et uttrykk som ikke passer til publisering foran.
Når det er veldig varmt kan det være veldig fristende å slå på airconditioneren i bilen på full styrke og late som om man fremdeles er i Norge, men det er IKKE lurt. Faktisk kan det være veldig dumt. Motoren må nemlig jobbe ekstra mye for å drive kompressoren for airconditionanlegget, og det kan føre til at den blir for varm. Tro meg når jeg sier at her ute vil man heller svette litt enn å ha en for varm motor i bilen!
Som sagt, det er vanligvis langt til nærmeste verksted, mobilen virker sannsynligvis ikke og det kan ta timer før noen andre kommer og da er det slett ikke garantert at de stopper.
Og hvis de stopper er det slett ikke garantert at de har som hensikt å hjelpe. Man er iblant helt på egen hånd ute i det Ville Vesten, og det er jo en del av poenget.

Jeg ville aldri bodd ute i ørkenen, men jeg liker å besøke den. Minner meg litt om slekta sånn!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s