Likestilling i USA, #1394, eller deromkring

Likestilling har ikke kommet like langt i USA som i Norge, det er jo klart, men i enkelte stater er det litt verre enn i andre. Som for eksempel Vermont, hvor en kvinne må ha skriftlig tillatelse fra ektemannen for å få bruke gebiss.

Eller Michigan, hvor gifte kvinner ikke kan klippe håret uten tillatelse fra ektemannen. Vet ikke om skriftlig tillatelse er nødvendig, men de tar kanskje hensyn til menn som er analfabeter?

I New Mexico, derimot, er det ulovlig for kvinner å vise seg på offentlig sted ubarbert. Håper virkelig ikke kvinnene der trenger tillatelse for å barbere seg, men jeg vet fremdeles ikke hva de må barbere før de våger seg ut.

I Montana driter de seg ut litt, for der er det eksplisitt en forbrytelse for en gift kvinne å åpne ektemannens post. Ettersom det er en forbrytelse å åpne andre menneskers post i hele USA virker den loven litt overflødig og anstrengt. Men det er jo mulig endel kvinner trenger en ekstra påminnelse.
Jeg var engang gift med en mann fra Montana som trengte en ekstra påminnelse.
Nei, forresten. Han trengte en kraftig spark bak.

Men det finnes endel lyspunkter; i Virginia er det i det minste forbudt å kile kvinner!

Reklamer

2 kommentarer på “Likestilling i USA, #1394, eller deromkring

  • Tja. Det kommer an på hvor alvorlig stilen er. Jeg er ikke helt sikker på den om barbering i New Mexico, men de andre er faktisk lover som finnes (eller i det minste fantes) på bok, enten i de nevnte statene eller i et county eller en by innen staten. Jeg tror ikke de kan dokumenteres skikkelig på internett, ganske enkelt fordi de fleste lover bare finnes i gamle bøker i støvete offentlige biblioteker.

   Og jeg er ganske sikke på at ingen av disse håndheves mere!

   Mange lover som høres tullete ut for utenforstående har faktisk en god begrunnelse. For eksempel er en viss søtsak forbudt laget i Arizona fordi den lages av saguaro-kaktus, som bare gror der og er veldig sjeldne og vokser sakte. Slikkeriet truet ganske enkelt saguaroen med utryddelse. Samme med en lov i en eller annen by i Florida som sier at man må betale parkeringsavgift hvis man parkerer elefanten sin ved et parkometer. En gang i tiden pleide omreisende sirkuser å reklamere for forestillingene sine ved å parkere elefanter med skilter på rundt om i byen. De var ofte i veien, skremte kunder bort fra forretninger, og var generelt til plage for de fastboende (bare tenk på elefantdriten!) så bystyret bestemte seg for å gjøre det klart at de samme parkeringsreglene gjelder for både biler og elefanter.

   Men disse er nok bare panikk-lover som ble skrevet av menn redde for å miste kontrollen over samfunnet, som den hårklippe-loven fra Michigan. Den er fra 1920-tallet, da Detroit utviklet seg i rasende fart og unge kvinner begynte å klippe håret kort. Menn ble helt bestyrtet over dette horrible nymotens påfunnet og dermed ble en lov skrevet som i det minste gav menn kontroll over håret til kona.
   Jeg vet ikke om den noensinne ble håndhevet; jeg har aldri hørt om noen straff for kvinner som brøt den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s