Dagens firebokstaversord: BOSS

Dagens firebokstaversord er BOSS. Det er et fint ord, synes jeg, for på norsk betyr det søppel og på amerikanske betyr det sjef, og det er jo ofte samme sjiten, lissom.

Hvis noen gjetter at sjefene mine er på ferde igjen, har de absolutt rett. Og hvis noen trenger noen ekstra sjefer og ikke er så forbaska nøye på kvaliteten har jeg tre til salgs veldig billig. Kan hentes i Marina del Rey på mandag til torsdag, fra klokken 11 til 12, eller 2:30 til 4. Det er den vanlige arbeidstiden deres. Eneste kravet som stilles er at de ikke tilbakeleveres, noensinne.
Den som henter dem snarest kommer til å gjøre flere programvareingeniører veldig glade.

Men altså, disse sjefene og ugjerningene deres.

Det begynte i det små, mange år siden. Det er ofte sånn det begynner.

Hva den første sjefen gjorde var å ansette en absolutt udugelig person som programvareutvikler. Han skulle arbeide på samme prosjekt som meg, men det viste seg at han jobbet MOT prosjektet istedet. Dette burde selvsakt ført til avskjed på grått papir etter seks måneders prøvetid, men det ble det ikke noe av. Istedet flyttet fyren til en managementposisjon, hvor hans manglende kompetanse kunne være enda mer irriterende og plagsom.
Ettersom dette nesten førte til opprør, ble han raskt flyttet til programvaretestgruppen. Der kunne han være utrolig irriterende og samtidit kunne ikke programvareingeniørene kverke ham, for testgruppen befinner seg bak lukkede dører. Hvor de selvsagt hører hjemme, men dessverre er de bak helt feil lukkede dører.

Dette var en så stor suksess at sjefene bestemte seg for å ansette enda en manager for prosjektet. Denne gang valgte de et skikkelig managementtalent (sjefsk for en person som tror at hvis en kvinne kan produsere en baby på ni måneder så kan ni kvinner produsere en baby på en måned, og at jordbruk ville vært mer effektivt hvis bøndene dumpet all kunstgjødselen på åkeren på en gang istedet for å gjødsle flere ganger i vekstsesongen).

Jeg ville heller investert i greske statsobligasjoner, men det er en annen sak.

Sammen drømte disse to managerspirene opp en ide om en database som skulle brukes for å holde orden på hele prosjektet. Problemet med det er at om de så prøvde med begge hender i fjortendager ville ikke disse to greie å holde orden på sine egne underbukseknapper, og da må man regne med at hvis de i det hele tatt har knapper i underbuksa (noe jeg regner som VELDIG usannsynlig) så kommer de til å miste både dem og underbuksa.

Resultatet var komplett ubrukelig, men de fikk likevel noen av testerne til å bruke det. De ville at utviklerne skulle bruke det og, men vi hadde stort sett ikke adgang ettersom standardpassordene var basert på noe som bare hadde med testgruppen å gjøre. De av testerne som brukte denne databasen brukte så mye av arbeidstiden sin på å streve med den at de ikke fikk gjort noe nyttig. Først var ikke det så farlig, for de fleste testerne var minst like lite kompetente som sjefene sine. Men med tiden ble dette et problem, for ingen testscript ble skrevet og ingen tester fullført.

Managerne til redning igjen! De lot testerne skrive ut en CR (Change Request – En påstand om at programvaren ikke møter spesifikasjonene og derfor må forandres på) hver gang et testscript ikke virket som det skulle. Det har seg nemlig sånn at utviklerne har ansvar for disse CR-ene, og da er ikke testgruppens mangel på ledelse og kompetanse noe problem mere!

Vel. Hadde det bare vært sånn. Resultatet ble selvsagt at utviklerne (VI er ikke idioter, tross alt) kansellerte en mengde CR-er. De var jo totalt bogus!

Så managerne måtte tråkke i salaten igjen. Denne gangen forbød de utviklerne å kansellere en CR uten å enten forandre kode, eller å produsere et testscript som passerer. En riktig fiffig måte å skyve alt ansvar for testingen over på utviklerne, og samtidig en riktig fin løsning på omtrent alle problemene testgruppen hadde. Nå kunne de slappe av og ikke gjøre mer enn som passet dem; hvis en test ikke passerte, var det jo utviklerne som måtte fikse det!

Men det løste ikke alle problemene deres. De ville jo gjerne ha mer penger og. Dette var vanskeligere, for lønn kontrolleres av noen heller storforlangende mennesker på østkysten et sted. Og de ville neppe synes det var en god ide med store lønnstillegg til en testgruppe som ikke gjør jobben sin. Så managerne kokte opp en genial plan.
De lot som om hele prosjektet sakket akterut og det var derfor så få tester var bestått. Dermed var det absolutt nødvendig å motivere utviklere og andre som jobber på prosjektet til å gjøre mer, og helst fortere og! De foreslo at dette kunne gjøres ved å betale ut en bonus til alle som fullførte oppgavene de hadde blitt tildelt i den helt håpløse databasen på kortere tid enn hva de ble tildelt i den den helt håpløse databasen.
Ettersom det bare er testerne som får oppgavene sine tildelt gjennom den databasen var det jo klart at bonusen bare var for dem, men det ble ikke sjefene på østkysten fortalt noe om.

Resultatet av denne bonusordningen ble selvsagt at testerne nå slurver enda mer, men de blir bedre betalt for det. Og utviklerne må jobbe mye mer for å ta seg av alle de herpa testscriptene, uten å få ekstra betaling.

Managerne er selvsagt kjempefornøyde.

Selv er jeg slett ikke misfornøyd med situasjonen. Riktignok må jeg jobbe noen utrolig lange dager og hele helga for å gjøre noe andre får betaling for, men ettersom de ikke utretter en døyt regner jeg med at eventuelle svinn i testgruppen ikke blir oppdaget med det første…

5 kommentarer på “Dagens firebokstaversord: BOSS

 1. Kondolerer. Er du sikker på at det ikke er like greit å kjøre de testerne på skrapen med en gang? Jeg mener – om du selger sånt brukt kan du jo bli saksøkt…

  • De fleste av dem hører nok hjemme på skraphaugen, ja. Men sjefene eier ikke vilje til å ta i et tak og rydde opp i rotet, så hva som kommer til å skje er at oss utviklere må ta oss av ting og jeg har dessverre ikke autoritet til å gjøre det.
   Begge utviklerne som er igjen (meg og en til) leter etter nye jobber. Når vi lykkes blir firmaet sittende igjen med sjefenes udugelige kjæledegger og to gråhårede kinesere som faktisk gjør en god jobb. Og det skulle ikke forundre meg om de leter etter nye jobber, de og!

    • Neppe!
     Og i tillegg vil jeg ha ferie. Mange nok feriedager til at jeg kan ta minst to ukers ferie i året. Bare LITT optimistisk her borte!

 2. Tilbaketråkk: Årets sommer, en reprise av fjorårets? | Marinas Gale Verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s