BMI og likestilling

I det siste har faktisk flere oppdaget at kroppsmasseindex ikke er en god måte å finne ut om en person har for mye kroppsfett eller dårlig helse. Dette var slett ikke overraskende for de som vet hvordan KMI regnes ut og hva den egentlig måler, men likevel er det en av de mest brukte målene for nettopp å finne ut om personer er overvektige og har dårlig helse, eller i det minste er i fare for dårlig helse. Dette er kanskje ikke så lurt?

Jeg kan forresten tenke på enda en grunn til at KMI burde brukes mindre: Den er kjønnsdiskriminerende!

KMI tar jo kun forholdet mellom vekt og høyde i betraktning. Derfor vil en person som er relativt smal og lett i forhold til høyden sin ha lav KMI, mens en person som er relativt bred og tung i forhold til høyden sin vil ha høy KMI.

Ettersom menn typisk er kraftigere bygget enn kvinner vil menn normalt veie mer enn kvinner som er like høye og dermed også ha høyere KMI.
Og ettersom høy KMI regnes som problematisk, kan man si at KMI diskriminerer mot menn.

Normalvektige menn vil jo stort sett ha høyere KMI enn hva normalvektige kvinner har. Og menn som er særdeles kraftig bygget ender lett opp med KMI på over 30, og er da statistisk i høyrisikogruppen for en mengde alvorlige sykdommer.

Med andre ord, KMI ikke bare diskriminerer mot menn; det truer livet og helsa deres også!

Så la oss nå en gang for alle slutte å bruke denne misvisende standarden! Av hensyn til både menn og kvinner og likestilling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s