Nå er det slutt?

Amerikansk demokrati har ikke vist seg fra sin beste side de siste årene; mens nazister marsjerer i gatene har flere delstater innskrenket stemmeretten så mye at store deler av befolkningen, hovedsaklig fattige og minoriteter, effektivt ikke har noen stemmerett lenger. Det er godt kjent at mange valgmaskiner er enkle å hacke og de fleste statene har ikke noen måte å sjekke at stemmene som telles er de samme som folk avga.
Rapportene fra valglokaler nylig har heller ikke vært positive; noen steder er lokalene ikke engang åpne, nødvendig utstyr mangler eller virker ikke. Køene var lange, og mange ble bare nødt til å gi opp. Ungene må hentes fra skole eller barnehage, eller man må på jobb.
Arbeidsgivere har riktignok plikt til å la folk ta fri for å stemme, men vi har bare rett til to timer borte fra jobben. Selv i mitt rike, hvite og velstående nabolag (stemmelokalet er ved kontoret til en eiendomsmegler som ikke har solgt et hus for under en million dollar siden søttitallet engang) risikerer man mer enn en time i kø om morgenen, og køene blir normalt lengre etter klokka fem. Hvis man må kjøre til og fra (og parkere!) blir en time i kø lett til mer enn to timer borte fra jobben.
Dette er ikke noe problem for oss med relativt komfortable kontorjobber; hvis vi er borte noen timer midt på dagen er det verste som skjer at vi går glipp av gratis pizza. De som lager pizzaen er neppe like heldige; mange som jobber i dårlig betalte drittjobber har lite slakk i arbeidstiden og jobber ofte mer enn en jobb så å dra til valglokalet etter jobben går ikke.
Dette har lenge vært det største problemet med amerikansk demokrati; de rike kan avlegge sin stemme uten problemer, mens de fattige ofte ikke har det så lett. Det er derfor samfunnet er så godt tilrettelagt for rike og ikke godt tilrettelagt for fattige.
Grunnen til at det er så mange fattige er en annen svikt i den demokratiske prosessen.

Men altså. Hvor mange er HELT sikre på at det engang blir valg neste år og året etter? Og hvis det blir valg, hvor sannsynlig er det at de blir frie og rettferdige valg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s